Инфекция с трихомони (трихомониаза)

Трихомониаза се причинява от паразита Trichomonas Vaginalis. Трихомониазата е основно инфекция на урогениталния тракт. Влагалището е най-честото място на инфекция при жените, а уретерът е най-честото място на инфекция при мъжете.

Трихомониаза се предава при полов контакт със заразен партньор.

Симптоми на трихомониаза

Въпреки, че при някои от заразени жени симптомите са леки или липсват, повечето имат оплаквания, които обикновено се появяват в рамките на 5 до 28 дни след контакт с паразита. Симптомите при жените включват:

  • силно, жълто-зелено или сиво влагалищно (вагинално) течение
  • неудобство (дискомфорт) по време на секс
  • влагалищна миризма
  • болка при уриниране

При жените може да има възпаление и сърбеж в гениталната област и в редки случаи, болка ниско в корема.

Повечето заразени мъже нямат симптоми. При наличието на такива, симптомите са леко изразени - белезникав секрет от пениса и болезнено или затруднено уриниране и еякулация.

Диагностика и лечение на инфекция с трихомони

Диагнозата трихомониаза се поставя чрез лабораторно изследване на проба от секрет от влагалището или пениса. При жени заразени с трихомониаза, гинекологичният преглед разкрива червени рани по шийката на матката или вътре във влагалището.

Тъй като мъжете могат да предават болестта на половите си партньори, дори когато нямат симптоми, здравните експерти препоръчват лечение и на двамата партньори. Обикновено се изписва антибиотик наречен metronidazole в единична доза за лечение на трихомониаза.

Важно е въздържанието от секс до пълното излекуване на двамата партньори. Правилната и постоянната употреба на презервативи намалява риска от заразяване с трихомониаза.

Възможно е повторно заразяване с тихомониаза след пълно излекуване

Източник: AIDSBG.info

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)