Алопеция ареата (косопад на петна)

Алопеция ареата - кръгов косопадЕдна от формите на локална плешивост е алопеция ареата (гнездова плешивост). Тя се появява внезапно, развива се бързо и се проявява с "косопад на петна".

Алопеция ареата е състояние, което се характеризира с опадване на космите в закръглени полета (в началните етапи). Косопадът може да засегне всички окосмени области на кожата, но най-често се среща по скалпа. В 1-2% състоянието може да обхване целия скалп и се нарича тотална алопеция.

Синоними: Кръгова алопеция, кръгова плешивост, косопад на петна, оплешивяване на петна, гнездов косопад, гнездова плешивост

Причини и механизъм на развитие

Причините не са напълно изяснени. В по-голямата част от случаите причините не са инфекциозни и заболяването не е заразно. Възниква по-често при роднини на хора, засегнати от кръгова алопеция, което говори за влиянието на генетичните фактори.

В много случаи болестта или рецидивите настъпват след психични травми - уплаха, силни психични преживявания (изпити, дебюти и пр.). Някои ендокринни заболявания (като тиреоидна криза, диабет и др.) често се съчетават с кръгова алопеция. Кръговата алопеция понякога е съчетава с витилиго, хипогамагпобупинемия, различни автоимунни заболявания като пернициозна анемия, хронични xenaтити и др..

Характерни симптоми

Кръговата алопеция се среща както у мъжете, така и у жените без значение пол и раса. По-често възниква в детска и в млада възраст. В около 25% от случаите се установяват заболявания и при други членове на семейството. Развитието на болестта настъпва бързо.

Алопетичните полета се появяват за няколко денонощия и най-често не се съпровождат с други оплаквания. Кожата в засегнатите полета е почти непроменена, леко тонична, бледа или леко ливидна в напреднал­ите стадии. Космите от ръба на полетата се отскубват лесно при прогресивното развитие на състоянието.

При кръговата алопеция, предимно при тежките случаи могат да се засегнат и ноктите по характерен начин. Понякога заболяването започва от ноктите или се локализира само върху тях. Те изтъняват, изгубват блясъка си, осейват се с точковидни хлътвания и надлъжни цепки, стават чупливи.

Еволюцията на заболяването е различна и трудно може да се предвиди. Често се наблюдава самоизлекуване, след което са възможни рецидиви.

Различават се следните четири стадия на болестта:

  1. I стадий - едно или няколко алопетични полета, но не повече от 30% от скалпа (alopecia areata);
  2. II стадии - множествени алопетични по­лета, засегнат е повече от 30% от скалпа (alopecia areata multifocal или ophiasis Celsi при сливане на обезкосмените участъци в областта на тила и слепоочията);
  3. III стадий - липсва окосмяване по целия скалп (alopecia areata totalis);
  4. IV стадий - липса на окосмяване по цялото тяло (alopecia areata universalis).

Лечение на гнездовия косопад

Включва цялостно изследване на повечето органи и системи на болния, както и бързо саниране на локални инфекции, ако такива са установени. При наличие на ендокринни смущения, болести на обмяната, автоимунни заболявания се налага съответното лечение. Необходимо е да се обърне сериозно внимание на нервната система и психиката на болния, като се приложат най-разнообразни методи за нейното стабилизиране.

Неспецифичната терапия за вътрешно и външно приложение се насочва към активиране на кожното кръвообращение и подхранване на косъмната палила. През устата се прилагат витамини от група В и други: витамин В6, В3, биотин, витамин В2, пантотенова киселина, витамин PP, витамин А и високи дози цинк.

Хормоналното лечение включва главно прилагането на кортикостероиди, АКТХ и други хипофизни препарати. Кортикостероидите често усилват растежа на космите, но се предписват само при тежки тотални и генера­лизирани форми. Техният ефект за съжаление е временен и след преустановяване на прилагането им настъпват рецидиви. Към локал­ното приложение на кортикостероиди чрез интралезионално инжектиране трябва да се подхожда много внимателно и да се имат предвид тежките усложнения, които нерядко могат да настъпят.

Методите на неспецифична имуностимулация като екстракт от алое също влизат в съображение.

Ултравиолетовото лъчение самостоятелно или в комбинация с псоралени (локална или системна PUVA) се използва с успех при генерализираните форми на заболяването.

През последните години акупунктурата се наложи като особено удачен лечебен метод, като българската акупунктурна школа със своя 30-годишен опит е една от водещите в света.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


Ani ivanova replied the topic: #1 08 Дек 2015 00:25
I az
Yaroslav.zhelyazkov. replied the topic: #2 17 Сеп 2015 19:34
Kosopad gnezdo