Андрогенна алопеция (типичният косопад при мъжете)

Съдържание

Нормално общият брой косми, които съставят човешката коса, е около 100 000, разпределени с гъстота от 175 до 300 на кубичен сантиметър. Какво ще кажете да се разделите с повече от половината от тях, а с повече от 3/4? Добихте ли представа какво бихте изпитали, ако бяхте плешиви.

Косопад и плешивост

 • Effluvium (ефлувиум) е медицинският термин за косопад, който произхожда от латински. Той означава системно опадане на повече от 100 косъма дневно.Андрогенна алопеция - типичният косопад при мъжете
 • Алопеция пък означава плешивост, т.е. крайният резултат от системния косопад. Дефинира се като опадане на повече от 60% от косата.
 • Оплешивяване ще наречем самият процес на губене на коса.

Какво представлява андрогенната алопеция

Андрогенна алопеция - звучи сложно нали? Но в действителност няма как да не сте го забелязали. Половината мъже над 40 годишна възраст страдат от андрогенна алопеция, която представлява неподозиран психологически и социален проблем. Проблемът не отминава и по-младите, които според статистиката все по-често страдат от косопад.

Но андрогенната алопеция не е привилегия само на мъжа. Макар и четири пъти по-рядко и с различен тип на косопада жените също могат да страдат от андрогенна алопеция.

Независимо от пола, андрогенната плешивост се свързва с влиянието на мъжките полови хормони (андрогени) върху космения фоликул и по-точно на един определен андроген - дихидротестостерон (DHT).

Причини за андрогенна алопеция и косопад

При предразположени хора мъжките полови хормони първоначално предизвикват скъсяване на фазата на космения растеж, а след това водят до изтъняване на косъма и неговото опадане поради свиване на космения фоликул. Но на какво дължим тези процеси?

Андрогенната алопеция се свързва най-вече с генетични фактори. Открити са гени в половите хромозома, които могат да предизвикат ранен андрогенен косопад. Затова свидетелстват честото й предаване в семейството по мъжка линия.

В тези гени е закодирано по-високата чувствителност на клетъчните рецептори на космения фоликул към дихидротестостерон. По този начин дори и при нормални нива на мъжки полови хормони у мъжете и жените може да се наблюдава андрогенен косопад.

В редки случаи андрогенната алопеция се развива поради повишени стойности на андрогени в кръвта.

Рискови фактори

Фактори, които могат да засилят развитието на плешивостта, могат да бъдат:

 • Прекомерен стрес
 • Излагане на прекомерен студ или топлина
 • Инфекции на скалпа
 • Дефицит на желязо
 • Недостатъчен прием на белтъчини
 • Влияние на токсични фактори
 • Бременност и кърмене
 • Болести на щитовидната жлеза - хипо- и хипертиреоидизъм
 • Някои лекарства като цитостатици, бета-блокери, липидопонижаващи средства и много други.

В миналото се смяташе, че андрогенният косопад може да се дължи на „сексуални излишества и преумора”, продължителното излагане на слънце, интелектуалната дейност и употребата на големи количества въглехидратна храна, но понастоящем повечето автори отхвърлят тези твърдения.

Признаци и симптоми на андрогенна алопеция

Състоянието засяга мъжете около четири пъти по-често от жените. То се появява само след пубертета, като косопадът започва постепенно и едва незабележимо.

Андрогенен косопад при мъжете и жените

Може би първите признаци са, че при ресане, миене на косата и след сън върху възглавницата се отделят над 30 до 50 косъма. Вследствие на това непроменената на вид кожа започва да се оголва във фронталните ъгли, теменните области или към върха на скалпа. С напредване на процеса тези области постепенно се сливат. За разлика от тях областите около ушите и тила почти винаги остават незасегнати.

Преди опадането си космите губят своята лъскавина, стават по-сухи и изтъняват. Често процесите на оплешивяване се съпътстват с пърхот, с омазняване или леко зачервяване на кожата.

Андрогенен косопад при жените

При жените нивата на андрогени са значително по-ниски, но ако сте генетично предразположени и скалпът ви е по-чувствителен към хормоналните промени във вашето тяло, дихидротестостеронът също може да стане причина за косопад и андрогенна алопеция.

Характерно е, че при жените плешивостта се развива по-бавно и се изразява с по-силно или по-слабо разреждане на косата по срединната линия.

Тежките форми на андрогенна алопеция на жените се дължат на засилено производство на мъжки полови хормони поради ендокринни заболявания и се комбинират с хирзутизъм (окосмяване от мъжки тип) и себорея.

{rt}

Използвана литература:

5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)