Розацея

Съдържание

розацеяРозацея е кожно заболяване, което предизвиква появата на зачервяване и малки пъпки по носа, бузите, брадичката и челото. Може да предизвика чувство на горене и болезненост на очите и клепачите.

Розацеята се среща предимно в зряла възраст и понякога наподобява акне. По-често са засегнати жени.

Розацеята може да създаде сериозни притеснения у човек и затова трябва да се лекува своевременно. Оставено без лечение състоянието може да се влоши.

Причини

Все още не е установена истинската причина за появата на розацея. Проучванията показват, че хората със светла кожа са по-склонни към това заболяване. Предполага се, че съществува и генетична предразположеност.

Розацеята не се причинява от злоупотреба с алкохол, както преди се е смятало. Въпреки това хората с този кожен проблем не трябва да прекаляват с алкохолните напитки, защото по този начин може да се влошат симптомите.

Розацеята обикновено се появява, когато кръвоносните съдове на лицето увеличат своя диаметър, което причинява червенините. Отключващите фактори на заболяването могат да бъдат най-различни – физическа активност, излагане на слънце и вятър, горещо време, стрес, пикантна храна, алкохол и горещите вани. Внезапната промяна на температурата от студено на топло или обратното може да предизвика розацея.

1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)