Инфекциозен ендокардит

Инфекциозният ендокардит представлява вътресъдова микробна инфекция на сърдечните структури, които са в контакт с кръвта. Инфекциозен ендокардит включва още и инфекциите на големите съдове в гръдната кухина и на чужди тела, намиращи се в сърцето.

Въпреки големия диагностичен (ехокардиография) и терапевтичен напредък (главно хирургическо лечение по време на активен инфекциозен ендокардит), инфекциозният ендокардит си остава тежка форма на клапно заболяване, свързано с лоша прогноза и висока смъртност. Ето защо от критично значение е възможно най-бързото поставяне на диагноза и започване на ранно антибиотично лечение.

Първите симптоми на заболяването са твърде разнообразни и неспецифични, така че диагнозата може да се пропусне дори в продължение на седмици.

Кой заболява от инфекциозен ендокардит?

Инфекциозният ендокардит е сравнително рядко заболяване, като всяка година новите случаи са не повече от 3-10 човека на 100 000. В миналото болестта е била характерна предимно за хора с прекаран ревматизъм със засягане на клапния апарат на сърцето. Сега боледуват повече възрастни хора.

Предразполагащи фактори за инфекциозен ендокардит са:

  • Хора с клапни протези
  • Хора с дегенеративни клапни увреждания
  • Хора с вродени дефекти на клапния апарат
  • Оперирани хора
  • Венозни наркомани

Статистиката показва, че около 30% от пациентите с инфекциозен ендокардит са се разболели в болнични условия.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)