Аортна стеноза - симптоми, изследвания и лечение

Симптоми на аортна стеноза

Симптомите се развиват късно в хода на развитието на заболяването. В първите 20 и повече години се наблюдава така наречения „светъл период”, през който липсват каквато и да е симптоматика. Първите оплаквания се появяват изключително рядко пред 40-45 годишна възраст.

Най-характерните симптоми на аортната стеноза са:

  • Синкоп при физическо усилие или в покой - припадък, колапс, внезапна временна загуба на съзнанието в резултат на разстройство на кръвообращението на мозъка.
  • Стенокардия
  • Симптоми на левокамерна сърдечна недостатъчност – задух, лесна умора при физическо натоварване, ортопнея, отоци и пристъпен нощен задух.

Диагноза и изследвания

Диагнозата се поставя въз основа на характерната симптоматика и след извършването на физикални и инструментални изследвания.

При аускултация се чува характерен систоличен шум на изтласкване. Подходящи инструментални изследвания са ЕКГ, ЕхоКГ (ехокардиография), Доплер-ЕхоКГ. В усложнените случаи се препоръчва извършването на инвазивно изследване.

Лечение на аортна стеноза

Лечението бива медикаментозно и оперативно. В зависимост от обстоятелствата и усложненията медикаментозното лечение може да се проведе в следните направления:

  • При хора с вродено предразположение се извършва антибиотична терапия на инфекциозен ендокардит.
  • При наличието на застойна сърдечна недостатъчност се използват диуретици.

Оперативното лечение (аортно клапно протезиране) е показано при всички с умерена, но симптомна аортна стеноза.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)