Стеноза на митрална клапа - симптоми и лечение

Симптоми и клинична картина на митралната стеноза

Оплакванията се появяват при стеноза на митралната клапа под 2 кв.см. Те се наблюдават предимно при тежък или умерен клапен порок. Най-честите симптоми на митралната стеноза са:

  • Недостиг на въздух, задух – най-важният и единствен симптом в началото на заболяването. Ако стенозата е нискостепенна, задухът се появява само при значителни физически натоварвания.
  • Симптоми на деснокамерна сърдечна недостатъчност – хронична умора, посиняване и студени крайници, подуване и дискомфорт в областта на корема, отоци по крайниците и обща слабост.
  • Кървави храчки при 1/3 от пациентите – могат да бъдат ранен симптом на заболяването.
  • Сърцебиене. Свързва се с наличието на предсърдно мъждене. Понякога то може да бъде първата клинична изява на митралната стеноза. Дължи се на повишеното налягане в лявото предсърдие и настъпилите структурни и електрофизиологични промени в него.
  • Кардиална астма и белодробен оток – характерни за тежката митрална стеноза и се появяват при физическо натоварване в резултат на ускоряване на сърдечната дейност.

Поставяне на диагноза митрална стеноза

Важна част от диагностиката е физикалното изследване на болния от лекар-специалист. Диагнозата се поставя въз основа на откритата шумова находка по време на сърдечната диастола, акцентуирания първи тон на върха и тона на митрално отваряне при аускултация. В помощ идват и данни от ЕКГ, ехокардиография и рентгенографията.

Лечение на митрална стеноза

Лечението е комплексно. То включва поддържането на правилен начин на живот, профилактика на инфекциозни заболявания, медикаментозно лечение и оперативна намеса при тежките митрални стенози.

  • Режим. Хората с тежка митрална стеноза трябва да избягват физически и емоционални натоварвания. Ограничава се използването на готварска сол.
  • Медикаментозно лечение. Препоръчва се прилагането на лекарства при възникване на усложнения и физикални или рентгенови данни за белодробен застой. За поддържането на по-ниска сърдечна честота се предписват най-често бета-блокери. Диуретиците имат добър ефект върху вече настъпил белодробен застой. При предсърдно мъждене или трептене се прилагат антиаритмични лекарства за венозно приложение.
  • Операция. Тя се налага при наличието на тежка митрална стеноза, тъй като удължава живота и подобрява качеството му. Най-използваните оперативни техники са хирургичната митрална валвулотомия, митрално клапно протезиране и перкутанна балонна валвулопластика (инвазивен, но нехирургичен метод).

Протичане и прогноза

Най-общо прогнозата при лека митрална стеноза е добра. Това не се отнася за високостепенната стеноза, при която се развива деснокамерна сърдечна недостатъчност и прогнозата е лоша. Протичането на заболяването зависи от броя и тежестта на ревматичните пристъпи, тежестта на белодробната хипертония, ритъмните нарушения, налицието на белодробен оток и др.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)