Стенокардия (ангина пекторис)

Съдържание

Стенокардия е болезнено усещане на дискомфорт и тежест в областта на гърдите, предизвикано от недостатъчно кръвоснабдяване (исхемия) на определен участък от сърдечния мускул. Обикновено се проявява след физическо усилие или стрес и тогава се означава като стабилна стенокардия.

Стенокардията не е миокарден инфаркт, но е симптом на сърдечно заболяване, което може да доведе до инфаркт. Нейни синоними са гръдна жаба и ангина пекторис.

Видове стенокардия

  • Стабилна стенокардия - симптомите възникват веднъж на няколко дни или седмици без значително влошаване. Те се проявяват при дейности изискващи по-голяма потребност на кислород (физически натоварвания, тютюнопушене, пиене на алкохол). Но дори при стабилна стенокардия, характерът на симптомите може да се мени в зависимост от различни фактори, като температура на околната среда или емоционален стрес.
  • Нестабилна стенокардия - наблюдава се внезапно влошаване на вече съществуващата стенокардия без видима причина или когато се проявяват пристъпи при относително слабо физическо натоварване или в покой. Тази форма на заболяването обикновено е свързана с отделяне на плака от стените на кръвоносния съд последвано от образуване на тромб.
  • Безсимптомна (тиха) стенокардия - развива се без субективно усещане за дискомфорт или болка. Такава исхемия може да се наблюдава при 40% от пациентите със стабилна стенокардия и при 2,5-10% от мъжете на средна възраст, които иначе нямат оплаквания. Осъзнавайки важността на симптомите на стенокардия като физиологически сигнал за тревога на организма, то безсимтомният характер на тихата исхемия се явява отрицателен фактор, възпрепятстващ навременното лечение.
  • Вазоспастична стенокардия - често се развива в положение на покой, като причина за исхемията е недостатъчната доставка на кислород, а не нуждата на миокарда от него.
  • Синдром Х
3 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.00 (2 гласове)