Ингвинална херния (слабинна херния)

Ингвиналната херния представлява излизане на коремни органи или части от тях, например тънко черво или дебело черво през ингвиналния канал. Слабинните хернии биват два вида – директни и индиректни. Индиректните обичайно са вродени и се дължат на аномалии в затварянето на вътрешния ингвинален пръстен през ембрионалния период. Директни се появяват в по-късна възраст и се свързват със слабост на фасцията или коремната стена, през която преминава херниалното съдържимо.

Механизъм на развитие на ингвинална херния

При мъжете слабинната херния следва пътя, по който тестисите от коремната кухина слизат в скротума през периода на ембрионално развитие на пикочо-половата система при мъжа. По-големият размер на слабинния (ингвиналния) канал при мъжа е основната причина силният пол да бъде с 25 пъти по-висок риск от развитие на ингвинална херния в сравнение с жената.

Хората с доказана слабост на съединителната тъкан страдат по-често от заболяването.

Симптоми на ингвинална херния

Оплакванията обичайно са болка, периоди на дискомфорт при движение, особено при физически усилия и вдигане на тежки предмети. Това кара болния да търси лекарска помощ. Забелязва се подуване в слабинната област, което в легнало положение се прибира. Възможно е да има и смущения при уриниране и дефекация. С течение на времето хернията нараства, като болките може да се засилят и да се стигне до невъзможност за прибиране.

Усложнения на ингвинална херния

Усложненията на хернията не могат да се предвидят във времето, като е възможно години наред пациентът да няма оплаквания или те да прогресират рязко след появата и. Ако няма други съпътстващи заболявания е препоръчително да не се отлага операцията. Нередки усложнения на хернията е нейното заклещване. Появява се силна болка в областта на хернията. Нарушава се кръвоснабдяването на червото и за няколко часа се развива гангрена на заклещеното черво и остра чревна непроходимост, което е спешно състояние и изисква незабавна хирургична намеса.

Лечение на ингвинална херния

Лечението е оперативно чрез херниорафия или херниопластика. Има различни подходи в лечението, които включват употреба на платно, отворен достъп или лапароскопска операция,

Херниопластика. Първоначално се прави разрез на хернията, херниалният сак се отваря и съдържимото се прибира. След това се прави херниопластика.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)