Хемороиди

Съдържание

Няма точно определение какво са хемороидите, най-често те се oписват като "възглавнички" от тъкан в аналния канал, които съдържат кръвоносни съдове, мускулни и еластични влакна. Аналният канал представлява последните 4 см от правото черво.

Повечето хора смятат, че хемороидите са болестно състояние, но всеки човек има хемороиди. Нормално тези „възглавнички” се напълват с кръв по време на дефекация и по този начин защитават аналния канал от наранявания.

Едва когато тези възглавнички се увеличат, те могат да доведат до проблеми, като това състояние се нарича хемороидална болест.

Хемороиди.
Видове хемороиди: вътрешни и външни

Кои са най-често засегнатите?

Въпреки че всеки може да има оплаквания от хемороиди, те се уголемяват и причиняват проблеми при около 24,5% от хората (според проучване от юни 2008, ръководено от доц. д-р Симеон Стойнов, завеждащ клиника по гастроентерология в ИСУЛ "Царица Йоанна", председател на Българското дружество по гастроентерология и на Българска асоциация "Хронични възпалителни чревни заболявания"). Мъжете и жените са еднакво засегнати, като най-често проблемите се появяват между 45 и 65 години.

Скритата заболеваемост е много висока, тъй като много хора макар и да имат хемороиди не се оплакват и не търсят медицинска помощ и те съпътстват човека през целия му живот.

Анатомия на хемороидите

Артериите, които кръвоснабдяват аналния канал, идват от ректума и образуват гъста мрежа от кръвоносни съдове, която обгръща аналния канал. Поради това хемороидите са богато кръвоснабдени с артериална кръв. Това обяснява две неща:

  • кървенето от хемороиди е ярко червено (артериално кървене), а не с тъмна кръв (венозно кървене).
  • хемороидите могат да причини обилно кървене при някои придружаващи заболявания.

Аналните вени дренират кръвта от аналния канал и хемороидите. Тези вени се дренират в две посоки. Първата е нагоре по ректума, а втората е надолу под кожата, заобикаляща ануса.

Как се образуват хемороиди ?

Ако хемороидите произлизат от горната (ректалната част) на аналния канал, те биват вътрешни хемороиди. Ако те произлизат от долната част на аналния канал около ануса, те биват външни хемороиди. Практически се различават според това, дали произлизат над или под линията, разделяща лигавицата на ректума и кожата на ануса.

Външни и вътрешни хемороиди.

Хемороидалните възглавнички съдържат кръвоносни съдове и съединителна тъкан. Те са най-често три на брой и се разполагат дясно задно, дясно предно и ляво латерално. При образуването на уголемени вътрешни хемороиди кръвоносните съдове във възглавничката се подуват, тъканта се разраства. Тази увеличена тъканна маса се разраства в аналния канал, като това води до оплаквания. За разлика от вътрешните хемороиди, не е добре изяснено какъв е произходът на външните.

1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)