Рак на ануса (анален карцином)

Съдържание

Рак на ануса е злокачествен тумор на външния отвор на дебелото черво, наречен анус. В сравнение с другите видове рак на дебелото черво той се среща значително по-рядко, като съставлява около 1-2 процента от всички ракови заболявания на дебелото черво.

Някои венерически болести и хронични инфекции са сред най-рисковите фактори за развитието на рака на ануса. Жените са засегнати два пъти по-често от мъжете. Типични симптоми са неспецифични и характерни за повечето заболявания на крайните отдели на дебелото черво - наличие на кръв в изпражненията, болки по време на дефекация и сърбеж в аналната област. Подобни симптоми се наблюдават и при хемороиди.

При появата на подобни симптоми е необходимо да се направи проктологичен преглед, при който да се изяснят причините. Дигиталният преглед и тестът на така наречената скрита кръв в изпражненията са част от прегледите с цел ранното откриване на болестта.

Видове рак на ануса

Анусът или аналният канал е външният край на дебелото черво, който се простира от кожата на аналния ръб до изхода на червото или до прехода в лигавицата на ректума.

Видове рак на ануса

  • Над вътрешната граница (Linea dentata) често се срещат т.нар базалоидни карциноми
  • В аналния канал - плоскоклетъчни карциноми
  • На границата с външната кожа - плоскоклетъчни карциноми или базалноклетъчни карциноми.

Точното определяне на вида на тумора е от огромно значение, тъй като лечението се провежда по различен начин. Две трети от аналните карциноми са плоскоклетъчни карциноми.

Причини и рискови фактори

Появата на рака на ануса често се свързва с инфекция с човешкия папилома вирус (HPV). Вирусът се предава по полов път и благоприятства развитието на рака на шийката на матката и рака на вулвата и влагалището при жените.

Заразяването с човешки папиломен вирус може да доведе до образуването на анални брадавици (Condylomata accuminata). Това на свой ред е възможно да причини появата на нови туморни образувания в рамките на епителната тъкан (intraepithelialen Neoplasien), които да се превърнат в плоскоклетъчен карцином.

Слабата имунна система допълнително ще спомогне за появата на анален карцином. Затова най-силно застрашени са пациенти със СПИН, пациенти с направена трансплантация или пациенти, при които по други причини имунната система е отслабнала.

1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'