Лимфом на Ходжкин (злокачествена лимфогрануломатоза)

Съдържание

Болест на Ходжкин, известна още като лимфом на Ходжкин или лимфогрануломатоза, представлява потенциално лечимо злокачествено заболяване на лимфната система. Тя спада към групата на малигнените лимфоми.

Малигнените лимфоми са злокачествени заболявания на лимфната тъкан, които причиняват подуване на лимфните възли (поне в началото) - основен симптом на тази иначе разнородна група заболявания. Различават се основно два вида лимфоми:

  • ходжкинов лимфом
  • неходжкинов лимфом

Разграничаването между лимфом на Ходжкин и неходжкинов лимфом е възможно само чрез хистологично изследване на засегнатите тъкани. Болестта на Ходжкин се характеризира с образуване на клетъчни струпвания (грануломи), съдържащи гигантските клетки на Reed-Sternberg (Рийд-Щернберг). В началото процесът е локализиран в лимфните възли, но по-късно се разпространява по цялото тяло, като засяга и нелимфни органи.

Заболяването носи името на английския лекар и патолог Томас Ходжкин, който го описва за първи път през 1832 г.

Анатомия и функция на лимфната система

Лимфната система не е отделен орган, със своите функции и клетки тя се разпространява в целия организъм. Тя е тясно свързана с имунната система и сърдечно-съдовата система в организма. костния мозък.

Лимфната система в своята същност представлява мрежа от лимфни съдове и лимфни възли, обхващащи всички тъкани и органи в тялото и участващи в процесите, осигуряващи постоянството на вътрешната среда на организма. Всички тъкани (с изкл. на централната нервна система), костите и повърхностните слоеве на кожата са набраздени от множеството лимфни капиляри, образуващи тънка мрежа.

Причини и рискови фактори

Причината за развитие на лимфом на Ходжкин (болест на Ходжкин) е неизвестна. Знае се обаче, че болестта е причинена от дегенерация на клетките на лимфната система, на В-лимфоцитите.

Използвана литература:

5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)