Болест на Крон (терминален илеит)

Съдържание

Болестта на Крон (Crohn) е хронично възпалително заболяване, което засяга цялата дебелина на стената на сегмент от стомашно-чревния тракт. Заболяването често се придружава от болестни промени, засягащи тъкани, органи и системи в организма извън храносмилателния тракт.

Възпалението може да обхване всяка част на стомашно-чревния тракт - от устната кухина до ануса. Особено често се засяга най-долната част на сляпото черво (илеум). Ето защо заболяването е още известно като терминален илеит. Най-общо казано, илеумът представлява най-крайната част на тънките черва разположена в долната дясна област на корема.

Болестта на Крон се наблюдава най-често при хора от европеидната раса, като двата пола са почти еднакво засегнати. Боледуват предимно хора на възраст 20-40 години, но заболяването може да се развие във всяка възраст. Най-засегнато е населението на Северна Европа, където честотата на заболяването е 27–48 на 100,000 души. В България честотата е значително по-ниска.

Симптомите на заболяването са неспецифични и разнообразни, което създава трудности при неговата диагностика. Най-често се установяват болка и диария, които са характерен симптом на активната болест на Крон. Техният характер се определя от засегнатата част на храносмилателната система. Други симптоми могат да бъдат високата температура, повръщането и загубата на тегло.

Болестта на Крон спада към групата на така наречените хронични възпалителни заболявания на червата. Счита се, че Крон е имуномедиирано заболяване, тъй като неговият механизъм на възникване и развитие е свързан с патологично променен имунен отговор на организма към антигени в чревната лигавица. Съществува известно генетично предразположение към болестта, което излага на по-голям риск хора с близки роднини заболели от болестта на Крон.

Все още не съществува дефинитивно лечение на заболяването. Целта на терапията е да се потиснат симптомите, така че пациентът да изпадне в дълготрайна ремисия и да се предотврати ново активиране на болестта на Крон.

1 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 1.00 (1 глас)