Цироза на черния дроб

Съдържание

Чернодробната цироза е усложнение на хронично протичащо заболяване на черния дроб и се характеризира със заместване на нормалната чернодробна тъкан с фиброза, ръбцова тъкан и регенераторни възли в резултат на неправилни процеси на възстановяване. Тези патологични изменения водят до неестествено преустройство на чернодробната тъкан, тежко нарушение на строежа и функцията й.

Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло и едновременно с това - незаменим орган на храносмилането. Ето защо с право е наричан „главната лаборатория на организма”. Цирозата причинява нарушение в следните функции на черния дроб:

  • да контролира инфекциите
  • да предпазва организма от токсини и бактерии в кръвта
  • да преработва хранителните вещества, хормоните и лекарствата
  • да произвежда протеини, които регулират кръвосъсирването (фактори на кръвосъсирването)
  • да произвежда жлъчка, за да подпомогне процесите на смилане на липиди, включително холестерол и мастноразтворими витамини

цироза на черния дробСред най-честите причини за цироза са хроничната злоупотреба с алкохол, хепатит B и C и стеатозата на черния дроб. Съществуват и редица други заболявания, които могат да причинят това състояние. В някои случаи обаче цирозата е идиопатична, т.е. не е установена причина за нейното възникване.

Цирозата на черния дроб може да предизвика редица усложнения, които понижават съществено качеството на живот и дори крият известна опасност за неговата дължина. Такива са вариците на хранопровода и чернодробната енцефалопатия. Асцитът (течност в коремната кухина) е най-честото усложнение на цироза.

Цирозата обичайно е необратимо състояние, а лечението му има най-често за цел да предотврати настъпването на потенциални усложнения на състоянието. В напредналите стадий на чернодробна цироза единствената алтернатива остава трансплантацията.

4.75 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.75 (4 гласове)