Рак на хранопровода
Съдържание
Страница 2 от 4
Следните фактори увеличават риска от рак на хранопровода:
- Възраст - вероятността за развитие на този вид рак е най-голяма при пациенти над 60 годишна възраст.
- Диета - Скорошни изследвания показват, че хората, които консумират малки количества плодове и зеленчуци, имат по-висок риск за развитие на този вид рак.
- Фамилна обремененост - един или повече роднини от първа линия диагностициран/и с рак на хранопровода.
- Затлъстяване - хората с високостепенно затлъстяване са по-застрашени от рак на хранопровода в сравнение с хората с нормално тегло. Според Националната здравна служба (NHS), Великобритания, рискът е двоен.
- ГЕРБ (гастроезофагеалната рефлуксна болест) - известна още като рефлукс езофагит. Пациентите могат да развият хранопровод на Барет, който се счита за преканцероза.
- Цьолиакия - пациенти с цьолиакия имат по-висок риск от развитие на плоскоклетъчен карцином.
- Алкохол - хората, които консумират редовно големи количества алкохол имат по-висок риск.
- Тютюнопушене - особено при дългогодишни, тежки пушачи.
- Инфекция с HPV (човешки папиломен вирус)
- Дългогодишно излагане на някои химикали/дразнещи вещества - като сажди, метални частици, изгорели газове, луга и силициев прах.
- Пол - мъжете имат по-голям риск в сравнение с жените.
- Ахалазия - нервномускулно заболяване, което се характеризира с невъзможност на долния езофагеален сфинктер (ДЕС) да се отваря адекватно при преглъщане.
- Други видове рак - хора, които са имали рак на главата и шията са значително с по-висок риск от развитие на рак на хранопровода.
- Радиотерапия (лъчева терапия) на гърдите или главата.
- Вероятно вирусите също могат да бъдат причина за развитието на рак на хранопровода.