Рак на хранопровода

Съдържание

Рак на хранопровода, познат още като карцином на хранопровода, е злокачествен тумор със сериозна прогноза и агресивно протичане. В зависимост от това, от коя тъкан произхожда туморът, се различават две основни форми на рак на хранопровода:

  • плоскоклетъчни карциноми
  • аденокарциноми

Така наречените плоскоклетъчни карциноми се развиват в горния слой на лигавицата на хранопровода, изградена от плоскоклетъчен епител. Те съставляват около половината от всички злокачествени тумори на хранопровода и могат да се появят по цялата му дължина, както и в областта на шията. В повечето случаи плоскоклетъчните карциноми се намират в горната и средната част на хранопровода.

Аденокарциномите, произхождащи от жлезисти клетки в лигавицата, се откриват главно в долната част на хранопровода.

Хранопровод - част от храносмилателна система.

Анатомия и функция на хранопровода

Хранопроводът е част от горната половина на храносмилателния тракт. Той транспортира погълната и смляна храна в устата до стомаха. Представлява еластична мускулна тръба с дължина около 25 сантиметра. Горната част на хранопровода се намира непосредствено зад трахеята и в предната част на гръбначния стълб, в долната си част той преминава през диафрагмата и завършва точно под стомаха. (фигура: (1) - хранопровод)

5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)