Уртикария (копривна треска)

Уртикарията представлява алергична кожна реакция, която се характеризира със зачервяване, обрив и силен сърбеж. Кожните промени при уртикария (уртики) наподобяват опарване от коприва и затова в народната медицина се нарича още "копривна треска".

Видове уртикария и причини

Уртикарията може да се раздели по редица признаци:

  1. Според характера на нейното протичане бива: остра или хронична;
  2. В зависимост от причинителя й бива:
  • Алергична. Тя от своя страна може да бъде причинена от храни, медикаменти, студ, топлина, уртикария предизвикана от автоимунни заболявания, от инфекциозни болести и други.
  • Неалергична. Тя се проявява при приложение на опиати и рентгеноконтрастни вещества.
  • Уртикария с неизвестни причини. При нея не може да се установи точният виновник за неразположението.

Симптоми

Типичен симптом на уртикарията е обривът, съпроводен със зачервяване, сърбеж и парене. Той се разпространява доста бързо, за около 1 2 часа. За същото време може да изчезне, а по-късно и да се локализира и на друго място.

Обикновено обривът е придружен и с други алергични прояви, като кихане, кашляне, хрема, гадене, подуване на клепачи, устни и други меки тъкани.

Диагнозата уртикария се поставя след направата на клиничен преглед и лабораторни изследвания и провеждането на кожен тест.

Симптомите отшумяват бързо, особено ако алергенът, предизвикал ги е установен и отстранен. Проблемни са хронично протичащите уртикарии.

Лечение

Лечението включва приемът на противоалергични препарати от групата на антихистамините, като фенистил, Алергозан, Цетиризин, Лоратадин и др., както и калций и витамин Ц. В по-тежките случай се прилагат кортикостероиди.

Важна част е профилактиката при уртикарията. Полезно е воденето на дневник, в които се вписва дневното меню, приеманите лекарства и употребяваната козметика, както и пристъпите на болестта. Така ще можете с относителна точност да определите дразнителя и да го избягвате в бъдеще.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)