Рак на гърдата

Съдържание

В навечерието на Световния ден на борба с рака, специалистите в областта на онкологичните заболявания съобщиха обезпокоителната новина, че около 40 хиляди българки страдат от рак на гърдата. Още по-плашещ е фактът, че България се нарежда на последно място в Европа по отношение на броя профилактичните прегледи на глава от населението.

Ракът на гърдата (или по-точно на млечната жлеза) е на първо място сред онкологичните заболявания на жените в България. Според последната статистика на година коварната болест завършва фатално за над 1200 българки.

С напредване на възрастта, рискът от злокачественото заболяване нараства. Около 85% от жените, които страдат от заболяването са над 40 годишна възраст. В последните години обаче се наблюдава ‘подмладяване’ на заболяемостта - възрастовата граница спада, като зачестяват случаите на рак на гърдата дори при жени до 30 години.

рак на гърдата

Повечето от бучките в гърдите не са симптоми на злокачествени заболявания! При откриването на такава обаче, жената незабавно трябва да се консултира и прегледа при специалист мамолог или гинеколог, който да направи необходимите изследвания в съответните медицински звена и да постави правилна диагноза. При младите жени между 20 и 30-годишна възраст най-често се срещат фиброаденомите - доброкачествени образувания от съединителна тъкан. Те могат да се местят под кожата за разлика от злокачествените и се развиват под влияние на женските полови хормони. Въпреки че са безобидни, в повечето случаи фиброаденомите се отстраняват.

Ракът на гърдата се развива индивидуално при различните жени - при едни се разпространява агресивно и засяга различни органи, а при други - сравнително бавно. Това зависи най-вече от стадия на заболяването, вида рак на млечната жлеза и индивидуалните особености на организма. Обнадеждаващи са резултатите, ако злокачественият тумор на млечната жлеза се ‘хване’ в ранен стадий, когато не се е разнесъл из тялото. В случай, че не се открие навреме и болестта е достатъчно агресивна, ракът може да се разпространи в подмишничните лимфни възли, в черния дроб, белия дроб, костите, главния и гръбначния мозък.

1 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 1.00 (1 глас)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


tsetso's Avatar
tsetso replied the topic: #1 16 Ное 2015 14:40
Задайте тези въпроси на лекуващия лекар. Преценка е негова за нуждата или не от лъчетерапия.
Mariya replied the topic: #2 15 Ное 2015 17:59
???Вече два месеца от операцията-мастоктомия,все още не са ме потърсили за лъчетерапия. До колко месеца след операцията се започва лъчетерапия
Mariya replied the topic: #3 15 Ное 2015 17:51
???Вече два месеца от операцията-мастоктомия,все още не са ме потърсили за лъчетерапия. До колко месеца след операцията се започва лъчетерапия