Извънматочна бременност

Става ясно, че всяка бременност извън матката крие особен голям риск освен за плода, така и за майката. Тя е една от водещите причини за смъртност сред бременните жени.

Какво се случва при извънматочна бременност?

За да представим механизма на ектопичната бременност, трябва първо да обясним как протича нормалната. В хода на една овулация ( около 12-14 ден от месечния цикъл) става отделяне на зряла яйцеклетка от яйчника. Движенията на фимбриите на маточните тръби увличат яйцеклетката към тях. При среща на яйцеклетката със сперматозоидите става оплождането й. Този сложен процес се извършва в маточните тръби. Само един сперматозоид е „щастливеца” , който прониква в яйцеклетката, слива се с нея и дава началото на т.нар. зигота. След това зиготата тръгва по своето „пътешествие” към матката, където се имплантира в подготвената от хормони лигавица. Така започва развитието на един нов живот. Вълшебството на този процес личи в думите, с които го описвам и в смисъла, който носи. Едва ли има жена, която да не иска да го усети като чувство.

Илюстрация на извънматочна бременност
от Reinier de Graaf

извънматочна бременност

При извънматочната бременност най-често има нарушение на проходимостта на маточните тръби. Оплодената яйцеклетка има точно определен срок, за който тя се дели и се трансформира в морула, а след това в бластоцист. Зиготата трябва за 5-6 дни да извърши тази сложна трансформация, защото на 7-то денонощие се осъществява нидацията ( внедряването й в стената на матката). В това се състои патогенезата на ектопичната бременност. Премине ли през всичките стадии на делене и достигне ли до готов за имплантация бластоцист, зиготата се внедрява в лигавица, дори и това да не е маточна.Всичко е закодирано в генетичния материал на зиготата и природата го е изчислила, че това е времето необходимо за придвижване до матката.

Причини за извънматочна бременност?

Основна причина са възпалителните заболявания. Голяма част от жените имали извънматочна бременност са боледували от тазово-възпалителна болест. Основен виновник за нея са хламидийните инфекции. Хламидиите са вътреклетъчни бактерии, които причиняват възпаления на вътрешните полови органи на жената ( най-често маточните тръби) и водят до сраствания, нарушаване подвижността на ресничките в тръбите и най-лошото им последствие е, че водят до стерилитет.

Коварността на тази инфекция е, че често протича асимптомно или олигосимптомно ( дава твърде нехарактерни и малко оплаквания, на които обикновено жените не обръщат внимание). Навременното лечение на хламидийните инфекции е в основата на профилактиката на стерилитета и на извънматочната бременност.

Други причини могат да бъдат:

  • Предишни хирургични интервенции върху маточните тръби или яйчниците могат също да доведат до нарушаване на тяхната проходимост или на нормалния контакт между яйчника и съответната маточна тръба и да доведе до ектопично имплантиране на зиготата.
  • За съжаление рискът от повторна извънматочна бременност е голям. Това се обяснява с факта, че възпаленията не засягат само едната маточна тръба, а и двете макар и в различна степен.
  • Напредналата възраст и тютюнопушенето също увеличават риска.
  • Бременност осъществена чрез ин витро методи.
  • Повишени нива на естрогени и прогестерони.
  • Наличие на контрацептивни вътрематочни устройства по време на бременност. Рискът от забременяване по време на употребата им е наистина малък, но все пак ако настъпи такава ,тя най-често е извънматочна.

Клинична картина:

Обикновено една извънматочна бременност протича със закъснение на месечния цикъл ( аменорея). Не рядко след това се появява зацапващо, оскъдно кървене, което се дължи на естественото излющване на матката, когато в нея няма развиващ се плод. Пациентките се оплакват и от болки в долната част на корема с непостоянен и коликообразен характер.

Извънматочната бременност може да протече като руптура на засегнатата маточна тръба или като тубарен аборт. За същаление част от ектопичните бременности се диагностицират в хода на хиповолемичен шок. Причината е руптура на маточната тръба, в която е била имплантирана зиготата. Тя протича с внезапна силна болка, хипотония ( ниско кръвно налягане), тахикардия ( учестен пулс ), бледост и нарушение на общото състояние. При наличието на кръв в коремната кухина може да се развие остър хирургичен корем, протичащ с перитонеално дразнене и твърдост на коремната стена. Състоянието е животозастрашаващо и изисква спешна хирургична намеса.

При тубарния аборт зиготата спира развитието си в маточната тръба и се отделя от нейната лигавица. Клиничната картина при него е нехарактерна – болка с коликообразен характер и зацапващо, кръвенисто течение. Състоянието за разлика от руптурата е с по-благоприятен ход за пациентката.

Диагноза:

Диагнозата на това рисково състояние за жената в някои случаи е трудна. В полза на бързото поставяне на екзактна диагноза е анамнезата за минали възпалителни заболявания на аднексите ( маточните тръби) или предишни гинекологични операции. Както съобщихме по-горе, риска при тези жени е по-голям.

В хода на един гинекологичен преглед при оглед със спекулум се вижда тъмно зацапващо кървене, болезненост на маточната шийка и аднексите при бимануална палпация. От особена важност за поставяне на точна диагноза е ултразвуковото изследване с трансвагинален ехограф. За съжаление констатирането на извънматочна бременност ехографски не рядко е трудно. Откриването на човешкия хорионгонадотропин (ЧХГ) в урина е показател за бременност, но с най-голяма точност се ползва изследването на ЧХГ в кръв. Ултразвуковото изследване и кръвната проба за ЧХГ в ръцете на опитен гинеколог – ехографист с точност могат да поставят диагнозата - извънматочна бременност.

Диференциална диагноза:

Нeхарактерните оплаквания, с които протича извънматочната бременност, поставят голям набор от гинекологични заболявания в диференциалната диагноза. На първо място стои тазово-възпалителната болест. Клиничната картина, с която протича една руптура налага отдиференцирането от остър хирургичен корем. Най-често руптура на десния аднекс може да даде оплаквания, характерни за остър апендицит.

Лечение и профилактика на извънматочна бременност:

Лечението на извънматочната бременност е оперативно. То може да протече като отворена лапаротомия ( традиционния начин на операция ) или като лапароскопска операция ( известна още като „безкръвна операция”). Съдбата на засегнатата маточна тръба е отстраняването й ( салпингоектомия ) или при възможност запазването й и отстраняването само на част от аднекса ( салпинготомия). Решението за обема на операцията е според мястото на имплантация на зародиша.

Съветът ми за профилактика на извънматочната бременност е навременното и правилно лечение на всяко възпаление на женската полова система.

Синоними:

Ектопична бременност, екстраутеринна бременност

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'